Projekti

Symbol, Shake, Handshake, Icon, Flat

Do sad su u Savjetovalištu provedena dva projekta, treći je u postupku realizacije.

Mindfulness u policiji

Projekt je proveden u razdoblju od siječnja 2018. do studenog 2019. godine. Projekt se odvijao se na 3 razine. Na 1. razini eksperimentalno smo istražili djelotvornost kratke mindfulness intervencije na anksioznost, emocionalnu pobuđenost, kognitivne sposobnosti  i električnu moždanu aktivnost studenata Visoke policijske škole. Na 2. razini proveli smo korelacijsko istraživanje kojim se na policijskim službenicima nekoliko različitih policijskih postaja ispitala povezanost mindfulness osobine i mentalnog te fizičkog zdravlja. Na 3. razini proveli smo i eksperimentalno validirali MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) trening na policijskim službenicima VII. PP Zagreb, uz mjerenje različitih pokazatelja mentalnog i tjelesnog zdravlja prije i poslije treninga.

Rezultati istraživanja 2. razine pokazali su da postoji značajna pozitivna povezanost gotovo svih mjerenih aspekata mentalnog i tjelesnog zdravlja i mindfulnessa kao osobine.  Rezultati znanstvene validacije MBCT treninga na 3. razini pokazali su statistički značajno poboljšanje gotovo svih mjerenih odrednica mentalnog i tjelesnog zdravlja policijskih službenika nakon provedbe treninga. 

Cjelokupni proces 3. razine projekta sniman je u svrhu izrade dokumentarnog filma „Mindfulness u hrvatskoj policiji“.

Ova su istraživanja provedena po prvi put na policijskih službenicima u Hrvatskoj. Jedna su od rijetkih istraživanja tog tipa u svijetu što dodatno povećava njihovu vrijednost. Najveći doprinos projekta je činjenica da je Savjetovalište njime doveo novi i proaktivni pristup mentalnom zdravlju hrvatskih policijskih službenika. Njime smo doveli jedan od najsuvremenijih znanstveno dokazano učinkovitih mentalnih treninga u našu policiju te još jednom potvrdili njegovu djelotvornost, ali na hrvatskim policajcima.

Različiti programi tjelovježbe i mentalno zdravlje policijskih službenika

Projekt je proveden u razdoblju od ožujka do listopada 2019. godine i podrazumijeva validaciju kreiranog programa trčanja u kojem je naglasak stavljen na one faktore važne za obavljanje policiskog posla, poput primjerice eksplozivnosti prilikom kretanja. Program je kreirao iskusni i nagrađivani ultramaratonac, voditelj škole trčanja te policijski službenik, ujedno diplomirani kineziolog.

Nakon prikupljanja dobrovoljnih sudionika provedno je inicijalno testiranje koje je podrazumijevalo bateriju standardiziranih psiholoških instrumenata te mjere tjelesnog zdravlja, različitih tjelesnih parametara i kondicije. Osim klasičnim instrumentima određeni podaci prikupljali su se i pametnim narukvicama koju je svaki sudionik dobio na korištenje. Sudionici su podijeljeni u eksperimentalnu, aktivnu kontrolnu te kontrolnu skupinu, a program je trajao 8 tjedana nakon čega je uslijedilo završno testiranje.

Sudjelovanjem različitih kinezioloških stručnjaka te sportskih psihologa osiguran je vrlo ozbiljan pristup u kreiranju i implementaciji ispitivanog programa s ciljem promicanja tjelesne aktivnosti kao načina djelovanja na mentalno zdravlje hrvatskih policajaca.

Rezultati validacije kreiranog programa su pokazali da postoje statististički značajna poboljšanja na različitim mjerama mentalnog i tjelesnog zdravlja – nakon 8 tjedana vježbanja sudionika prema kreiranom programu trčanja.

Projekt je završio s organizacijom i održavanjem utrke građana i policije na Jarunu 28.9.2019. uoči Dana policije 2019. godine. Iako se posljednjih nekoliko godina utrka tradicionalno održava uoči Dana policije, po prvi put je ove godine posvećena mentalnom zdravlju – zahvaljujući rezultatima našeg projekta. Također je po prvi put organizirana utrka i za dječji uzrast – predškolski i školski.

Slika /topvijesti/2019/Rujan/Dan_Policije_najave/trcanjem_do_boljeg_mentalnog_traka.jpg

PROTECT

U siječnju 2022. započeo je Erasmus projekt (KA2) PROTECT Reducing Psychological Risks in Law Enforcement: Training as a means to Wellbeing, na kojem je Centar partnerska organizacija Cilj projekta je smanjivanje psihosocijalnih rizika u policiji kroz 4 modula: 1.Emergency Stress Reduction; 2.Strategies for Normative Mourning; 3. Healthy Phasing-Out i 4. Work-Life Balance. Nositelji projekta su Policijska služba javne sigurnosti u Portugalu (The Polícia de Segurança Pública, Portugal) i Centar za biomedicinsko pravo u Portugalu  (Centro de Direito Biomédico, Portugal). Ostali partneri su: Ministarstvo unutarnje uprave  u Portugalu (Ministerio da administracao interna, Portugal), državna policija Ministarstva unutarnjih poslova Latvije (Iekslietu Ministrijas valsts policija state police of the Ministry of interior, Latvia) i berlinska policija (Polizei Berlin, Germany).

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je savjetovaliste-logo-2022-3-987x1024.png
hrCroatian